Indrukwekkend spel Van der Wijk [Friesch Dagblad]

[JACK FRÖLICH]

De jonge, zeer talentvolle organist Dennis van der Wijk heeft al een respectabel aantal concerten in diverse plaatsen in Nederland gegeven. Twee jaar geleden sloot hij zijn studie af aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en momenteel studeert hij bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam voor zijn masterdiploma.

Zaterdagavond gaf Van der Wijk in de Martinikerk in Franeker een orgelconcert op het fraaie Van Dam-orgel; een orgel dat gebouwd is ten tijde dat een groot gedeelte van de muziek die hij ten gehore bracht is gecomponeerd. Het was werk van bekende componisten uit de Franse en Duitse romantiek; prachtige muziek die uitstekend paste op het betreffende orgel.

De organist speelde werken van de Franse componisten César Franck en Louis Vierne en van de Duitse componisten Johannes Brahms en Felix Mendelsohn Bartholdy. Daarnaast maakte Van der Wijk ook nog even een uitstapje naar het genie onder alle orgelcomponisten: Johann Sebastian Bach. Gevoel Dennis van der Wijk opende met de Fantaisie in A-groot van César Franck. Het is een mooi werk waarin spanning en ontspanning een grote rol spelen. Het werd gespeeld met veel gevoel voor deze muziek. De organist wist de spanning in dit werk, ondanks het feit dat het een vrij lange compositie betreft, goed uit te werken. Johann Sebastian Bach is een componist uit een hele andere periode, dus een grote sprong terug in het verleden. Van hem speelde Van der Wijk als eerste de koraalbewerking An Wasserflüssen Babylon in een versie met dubbel pedaal. Deze koraalbewerking, gebaseerd op de melodie van de Lofzang van Zacharias, werd heel mooi uitgewerkt. Vooral de versieringen kwamen goed tot zijn recht. De Pastorella BWV 590 is wat minder bekend. Het is een soort danssuite; hele lichte en dansante muziek. Muziek die ook helder en lichtvoetig werd uitgevoerd. De uitkomende stem in een van de delen, gespeeld met een tongwerk en tremulant, was overigens wat minder gelukkig gekozen.

Hierna had de organist een Duitse componist op het programma staan die op zijn manier in de traditie van Bach heeft geschreven, namelijk Johannes Brahms. Van hem werd Choralvorspiel und Fuge über ‘O Traurigkeit, o Herzeleid’ gespeeld, een werk dat bedoeld is voor Stille zaterdag. Het is mooie orgelmuziek, waarin vooral in polyfonie van de Fuga de link naar Bach doorklonk. Fraai en gedegen door Dennis van der Wijk gespeeld. Van Louis Vierne, een Franse componist die een nieuwe dimensie gaf aan de Franse orgelmuziek in zijn tijd, speelde Van der Wijk het Andantino uit Pièces de Fantaisie Suite 1 en L’Etoile du Soir uit Pièces de Fantaisie Suite 3. Mooie sfeermuziek die uitstekend op dit orgel uitkwam.

Dennis van der Wijk besloot zijn orgelconcert met een imposant gespeelde Tweede Sonate van Felix Mendelsohn Bartholdy. Concert: Dennis van der Wijk (orgel) Plaats: Martinikerk, Franeker Belangstelling: 45 bezoekers

Terug naar Pers