Verslag master orgelexamen [17 juni 2009]

[Jaco Veldsema]

Voor Dennis was woensdag 17 juni 2009 s avonds 18.30 uur het belangrijke moment aangebroken: het eindexamen voor het masterdiploma orgel. Na een prima bachelor examen en nog enkele jaren studie bij Jacques van Oortmerssen aan het Amsterdams conservatorium mocht Dennis zijn examenprogramma ten gehore brengen op het fameuze Müller orgel in de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem voor een vijfkoppige jury en vele belangstellenden.

We hoorden als opening het bekende Praeludium in D van Buxtehude, waarin Dennis overtuigend de contrasten liet horen tussen de stylus phantasticus en de stylus gravus, die zo kenmerkend is voor de Noordduitse barok. Na Buxtehude volgde Bach met zijn gecoloreerde Choralvorspiel Allein Gott in der Höh sei Ehr uit de 18 Choräle waarin de grondstemmen en de sexquialter van het orgel voor een prachtige samenklank zorgden. In het bekende concerto in d van Vivaldi, door Bach bewerkt voor orgel, liet Dennis vooral de grondstemmen van het orgel horen. In het Mendelssohn-jaar mag een compositie van deze organist uiteraard niet ontbreken. Dennis speelde de Sonate nr. 3 in A, waarin de melodie Aus tiefer Not schrei ich zu Dir een belangrijke rol speelt.

Het majestueuze Müller orgel klonk hier in zijn volle glorie. Na de tweede sonate van Paul Hindemith besloot Dennis zijn programma met een eigen compositie: Five musical impressions. Dennis werd door zijn moeder gestimuleerd tot het schrijven van dit werk. Het werk is gebaseerd op een zelfbedachte koraalmelodie. In het eerste deel klink het koraal daarna komen in elk deel de thema’s uit deze melodie. Een bijzonder boeiend werk waarin ook de muzikale humor niet ontbreekt (met name in het duo). De Five musical impressions worden afgesloten met een toccata waarbij de koraal melodie nog een keer helemaal te horen is.

Na afloop van het juryberaad werd door Jacques van Oortmerssen meegedeeld dat Dennis was gelaagd voor zijn master examen en mocht hij de felicitaties in ontvangst nemen van de vele aanwezigen. Dennis heeft op overtuigende wijze zijn master gehaald en zal in de toekomst hopelijk veel van zich laten horen.

Terug naar Pers